Zoeken

Histogram begrijpen in fotobewerkingssoftware

Er zijn "n" nummers van fotobewerkingssoftware online beschikbaar. Ook zijn in al deze software veel functies standaard en bestaan ​​ze naast elkaar. Een van deze functies is van Histogram. De meeste digitale camera's worden geleverd met compactcamera's waarin histogrammen kunnen worden weergegeven. Het valt niet te ontkennen dat histogrammen essentieel zijn voor bewerkingsdoeleinden.

Een beginner vindt het moeilijk te begrijpen wat ze zijn en wat ze laten zien. Er is een goede reden voor mensen om bang te zijn voor de histogrammen en dat is het uiterlijk. Op het eerste gezicht zul je nauwelijks begrijpen wat ze zijn. In dit artikel proberen we het u duidelijk en begrijpelijk te maken.

1) Algemene knowhow 

Een histogram is een grafische weergave van de toonschattingen van uw foto. Het toont als het ware de mate van tinten van specifieke glans die in uw foto worden aangetroffen, van donker (0% schittering) tot wit (100% pracht). Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is, worden in de linkerhelft van het histogram vage tonen weergegeven. Naarmate u naar rechts beweegt, worden de tonen lichter. Het middelste deel van het histogram spreekt tot middentonen, die niet zwak of licht zijn. Verticale hub van een histogram toont de mate van tonen van die specifieke deftigheid. Histogram is presentatie ondergeschikt, maar wordt daarentegen beïnvloed door toonbuiging en verschillende instellingen.

2) Knippen van schaduw en hooglichten

Als een specifiek deel van het histogram een ​​van de randen "raakt", zal het detailverlies vertonen, ook wel snijden genoemd. Het uitsnijden van highlights (bereiken die volledig wit zijn en een interessant punt missen) gebeurt als het diagram de juiste kant van het histogram raakt. Schaduwsnijden (bereiken die volledig donker zijn en spijbelend detail) gebeurt als de kaart de linkerhelft van het histogram raakt. Beide gevallen kunnen regelmatig worden opgelost door de introductie-instellingen te wijzigen. Bedenk in ieder geval dat alles op het toneel afhangt. Als er bijvoorbeeld zon op je foto is, is het gewoon kenmerkend dat het zo prachtig zal zijn - helemaal wit, in werkelijkheid - dat het gedeelte met hoogtepunten zal gebeuren.

In het geval dat u wilt zien of er een gedeelte is terwijl u fotografeert, teken dan een histogram in uw camera terwijl u foto's bekijkt. Elke camera is divers - Nikon-camera's bijvoorbeeld, verplichten u meestal om de gidstoetsen een paar keer omhoog of omlaag te drukken in de meetmodus voordat de juiste instellingen worden weergegeven. Talloze huidige DSLR-camera's hebben live histogrammen die geleidelijk op de scène reageren. Als u een live histogram wilt tekenen, moet u het LCD-scherm van uw camera gebruiken om foto's te maken in plaats van de optische zoeker (Live View-modus).

3) Kleurkanalen –

Histogrammen tonen vaker wel dan niet gegevens voor drie essentiële tinten - rood, groen en blauw - en staan ​​bekend als RGB-histogrammen. Dat is het histogram dat eerder verscheen. Je zult zien dat het bestaat uit een paar contouren die zijn onderscheiden met verschillende tinten. Drie van deze contouren spreken op de juiste manier met rode, groene en blauwe schaduwkanalen. Dim outline laat zien waar elk van de drie kanalen betrekking op heeft. Geel, cyaan en kastanjebruin verschijnen waar twee van de kanalen bedekken.

 

 

 

gerelateerde berichten