Zoeken

Compositieregels voor fotograaf

De fotografie is het onderwerp dat pleit voor de systematische bestudering van de verschillende regels en de principes die de gefotografeerde beelden waardig kunnen maken voor waardevolle attracties en waarderingen. Deze regels maken het verschil tussen de professionele en niet-professionele fotograaf. Een persoon klaar met de juiste kennis en met begrip van de regels zal zeker de weg wijzen van anderen. Tegenwoordig is iedereen met de camera, telefoon of tablet betrokken bij het maken van de foto's met als motief om de dag of het evenement onvergetelijk te maken, maar de fotograaf is degene die de echte verhalen achter de schermen vastlegt en dat is in feite voor commerciële doeleinden en niet met het doel om de foto's thuis in een album of geheugenkaart te plaatsen. De professionaliteit van de fotografen ligt in het aspect dat hij foto's maakt als onderdeel van zijn werk en goed op de hoogte is van alle regels, met name de compositieregels die het potentieel geven om de beste vorm van de fotografie vast te leggen

Een fotograaf investeert zijn middelen in het aanschaffen van de DSLR met alle functies en investeert vervolgens zijn tijd in het leren van een aantal verwarrende dingen over de ISO, brandpuntsafstand, sluitertijd, belichting enz. Degene die al deze kennis heeft opgedaan, moet een keer gaan door de handleiding die de kennis met betrekking tot de functies van de camera en het gebruik ervan voor een groot deel zal afnemen. Dit is de kennis die de basis van de fotograaf voorbereidt met betrekking tot de fotografie, maar het leren over de compositie is het concept waarop de fotograaf zijn greep moet krijgen. De compositie is de manier om de bewonderenswaardige foto's te maken met behulp van enkele regels. De fabrikanten van de camera proberen de beste software te installeren om gebruikers de beste ervaring in de automatische instellingen te geven, maar wat ze niet kunnen doen, is de software die de beelden een lust voor het oog kan geven en daarvoor moeten de inspanningen van de fotograaf worden geleverd zelf. Om de beelden te krijgen die de ogen van de kijkers strelen, is het essentieel om de volgende regels van de compositie te doorlopen die hieronder worden uitgelegd

Rule of Thirds

De regel van derden is de regel die de foto's in drieën verdeelt door de horizon te plaatsen op een van de derde delen die het onderste derde deel van de foto scheidt van het bovenste derde deel. Dit is de regel die werkt volgens de horizontale en de verticale lijnen die ervoor zorgen dat het hoofdonderwerp wordt geplaatst waar de verticale lijn een horizontale lijn kruist. Dit is de regel die vooral kan worden toegepast bij de moderne camera's waarmee je het raster in de zoeker kunt plaatsen. Dit maakt het snijpunt van twee lijnen mogelijk en dat wordt vervolgens gebruikt om het object te plaatsen. In deze regel wordt geadviseerd om de horizon niet in het midden van het frame te plaatsen, anders op een van de derde delen.

Symmetrie

Dit is de regel die in feite een tegenstrijdig punt vormt ten opzichte van de regel van derden. Deze regel wordt gevolgd in het geval van de symmetrische afbeeldingen en volgens deze regel moet dat type afbeeldingen in het midden worden geplaatst in plaats van op een van de verticale of horizontale lijnen. U kunt deze regel effectief gebruiken voor reflecties.

Regel van kansen

Dit is de regel die zegt dat de foto's met het oneven aantal onderwerpen er aantrekkelijker en natuurlijker uitzien dan de afbeeldingen met het even aantal onderwerpen. Dit is de regel die over het algemeen de voorkeur heeft om close-upfoto's van bloemen of iets dergelijks te maken.

Toonaangevende lijnen

Deze regel probeert de aandacht van de kijker op de leidende lijnen te concentreren dan op het hoofdonderwerp van het beeld. Het is in feite bedoeld om zich te concentreren op het dwalende pad, de stroom, de rivier, de weg of een omheining in het beeld.

Regel van de ruimte

Dit is de regel die wordt gevolgd om de afbeeldingen van de voertuigen en de dieren vast te leggen die stelt dat er voldoende ruimte moet worden gegeven aan het onderwerp in het frame om te bewegen. Het vastgelegde beeld moet ruimte hebben vanuit het zicht op het frame om het er beter en aantrekkelijker uit te laten zien.

Ik hoop dat je de uitleg van het artikel leuk vond, gericht op de compositie en de verschillende regels.

gerelateerde berichten