Zoeken

Onderscheid tussen Photoshop en Lightroom: welke is beter voor u?

Fotobewerking is een bijproduct als je denkt aan fotograaf zijn. Daar komt nog bij dat het zelfs verbijsterend is om geschikte software te vinden die voor hetzelfde doel wordt gebruikt. Hoewel, fotografen hebben een rijk assortiment aan prijzenswaardige software die kan worden gebruikt voor bewerkingsdoeleinden, maar voor degenen die geen compromissen kunnen sluiten en het beste willen: Photoshop en Lightroom zijn de keuzes. Voor anderen zijn er opties zoals: GIMP, pixelmator, Aftershot Pro, Picasa, iPhoto en nog veel meer die aan de lijst worden toegevoegd.

PhotoshopLightroomVraagteken

Nu zijn mensen toevallig verbijsterd over zowel de fotobewerkingssoftware als het verschil tussen Lightroom en Photoshop willen begrijpen. Het is onbetwistbaar dat beide software populair is bij de beste fotografen ter wereld en ze delen enkele gemeenschappelijke aspecten. Maar tegelijkertijd kunnen we niet ontkennen dat er veel van zulke grote verschillen zijn tussen deze twee die in de komende paragrafen van dit artikel kunnen worden ontdekt. Ze hebben oplossingen voor verschillende soorten bewerkingsbehoeften van de fotografen.

Tegen de tijd dat ik dit artikel heb voltooid, weet u de basislijn van het verschil en de overeenkomsten tussen deze twee. Daarom zal het u helpen bij het maken van de juiste selectie over het juiste soort software voor uw behoeften.

OK, laten we nu eerst een beetje graven in het gedeelte over overeenkomsten van de software.

Parallellisme/overeenkomsten

Welnu, over de basistaken gesproken, beide software zijn ontworpen om u te helpen bij het bewerken van afbeeldingen. De taakafhandeling en het gebruik van elk programma verschilt echter sterk van elkaar. Het punt is dat als je een basisoplossing voor beeldbewerking wilt die je kan helpen bij het wijzigen, aanpassen en verbeteren van de foto's, je alle software kunt gebruiken. Het bestandstype dat de voorkeur geniet van beide software is: TIFF, JPEG, PNG en RAW, wat door veel fotografen als de persoonlijke favoriet wordt beschouwd. Voor een fijne verwerking van RAW-bestanden zijn beide software gemaakt met ACR-Adobe Camera Raw Processing Engine. Zo lijken de bedieningselementen behoorlijk op elkaar en dat geldt ook voor de bewerkingsopties. Je kunt eenvoudig dingen doen als: verzadiging aanpassen, lensvervormingen corrigeren, met curven werken en nog veel meer.

Welnu, het ligt in de aard van Lightroom en Photoshop om een ​​overvloed aan bewerkings- en manipulatietools te bieden. Deze tools zijn het meest geschikt voor zowel basisbehoeften als intensieve bewerkingen. De essentiële behoeften kunnen basis bijsnijden of het aanpassen van de belichting zijn. En de intense aanpassingen kunnen werken met filters, curven, penselen en nog veel meer. Dan hebben ze allebei voorinstellingen en veel ingebouwde effecten die eenvoudig kunnen worden toegepast door de minste wijzigingen achteraf aan te brengen. De effecten die maximaal worden gebruikt, zijn zwart-wit, artistieke stijlen, sepia en andere. Beide software zijn erg populair en onmiskenbaar hebben ze het rijkste assortiment aan plusfuncties op het gebied van beeldbewerking.

Mensen gebruiken graag software met andere eisen en een andere smaak in software. Photoshop en Lightroom zijn kenmerkende merken van veel topfotografen. Naast de overeenkomsten is het uiterst noodzakelijk om het onderscheid tussen beide te begrijpen. Dus laten we nu naar het gedeelte van dit artikel gaan, waar u het verschil kunt vinden tussen beide zeer bewonderde software.

de divergentie

Daarom zullen we in deze sectie alle variaties één voor één bespreken.

Bestandsbehandeling:

Welnu, bestandsverwerking is het eerste contrast tussen beide software. Mensen die Lightroom gebruiken, moeten de term Catalogus goed kennen. De bewerkte bestanden krijgen de naam Catalogus en worden afzonderlijk opgeslagen. De bestanden worden op een andere locatie op uw computer opgeslagen. De echte afbeelding blijft hetzelfde en de bewerkte afbeelding krijgt de naam Catalogusbestand. Het is meer een boek met instructies dat u zal helpen te begrijpen hoe de afbeeldingen worden verwerkt. Alle bewerkingen worden door Lightroom geregistreerd, aangezien het logboek met bewerkingen in de database wordt opgeslagen. Het originele beeld blijft intact. Photoshop werkt heel anders. De aanpak die Lightroom volgt, staat bekend als niet-destructieve bewerking en een dergelijke techniek wordt niet gevolgd in Photoshop.

Het beste van geassocieerd te zijn met Lightroom, is dat u belangrijke wijzigingen kunt aanbrengen wanneer u maar wilt. Omdat de records worden bijgehouden, kunt u de wijzigingen hervatten, zelfs als u de afbeelding na een jaar opent. Door meer aan de profs toe te voegen, geven de instructies u een stapsgewijze benadering van de bewerkingen. De bewerkte afbeelding in Lightroom kan verder worden geconverteerd naar de afdrukbare afbeeldingsextensie. Je kunt de afbeelding ook delen op elk social media-platform of plaatsen waar je maar wilt. Omdat het originele bestand onaangeroerd blijft, kunt u verschillende soorten wijzigingen aanbrengen in dezelfde afbeelding.

Lightroom-bewerkingsworkflow

Bovendien verbruikt de Catalogus zeer weinig van uw computerruimte. Het maakt niet uit hoeveel afbeeldingen worden omgezet in catalogi, de gebruikte ruimte zal het minst zijn.

Photoshop heeft een ander ethos van bewerkingen. Photoshop brengt wijzigingen aan in het originele bestand dat op uw computer is opgeslagen. Om de originele afbeelding veilig te houden, moet u een andere kopie van de afbeelding maken door de conventionele aanpak te volgen. Dit is niet alleen belastend, maar het zal ook veel schijfruimte van uw computer in beslag nemen. Voor verder gebruik moet de PSD worden opgeslagen op het draagbare en bruikbare platform zoals JPEG, PNG, enz.

Photoshop-bewerkingsworkflow

Welnu, voor iemand die de originele kopie wil behouden, moet je drie verschillende bestanden maken tegen de tijd dat je klaar bent met de bewerking. Niet-destructieve technieken in Photoshop kunnen ertoe leiden dat u veel meer ruimte gebruikt dan u ooit conventioneel zou hebben gebruikt. Eerst zal het afbeeldingsbestand zijn, zeg RAW-bestand. Ten tweede is het bewerkte bestand gemaakt in het platform van PSD. Later zul je het opnieuw moeten converteren naar een deelbaar platform door het opnieuw te converteren naar RAW of JPEG of iets anders.

Het basisproces zegt dat de eerste twee stappen hetzelfde zijn in Photoshop en Lightroom. Het verschil is wanneer er voor Photoshop een extra bestand wordt gebruikt. Aan de andere kant brengt Lightroom alle wijzigingen aan in het tweede bestand en converteert het naar een catalogus die een deelbaar platform is. Bovendien zijn de catalogi vrij klein in vergelijking met de bestanden die in Photoshop zijn geconverteerd. Alleen afbeeldingen, drie verschillende bestanden voor elke bewerking van een enkel bestand, dit is het nadeel van Photoshop. Op het gebied van bestandsverwerking is Lightroom een ​​win-winsituatie ten opzichte van Photoshop.

Editing Tools:

Gebruikers van Lightroom zijn niet onaangetast met het fascinerende karakter van de optie die de software aan de gebruikers geeft. Het is als een enorme speeltuin waar je kunt genieten van je foto's; converteer ze van gewoon naar buitengewoon. Het zou een haai van de zee kunnen zijn, maar tegelijkertijd mogen we de enorme aanwezigheid van Photoshop niet vergeten als het gaat om enorme bewerkingen. Naarmate de gebruiker zijn of haar bewerkingsbehoeften ontdekt, kunnen ze een betere beslissing nemen over welke software het beste bij hun behoeften past.

Het is ongeveer tien jaar geleden, toen het bedrijf Adobe van mening was dat Photoshop niet voor iedereen is, aangezien het soort functies dat deze software heeft, de fotografen het niet nodig hebben voor hun kleine reeks vereisten. Al met al kun je zeggen dat Lightroom onderliggende software is voor Photoshop die fotografen nodig hebben voor hun behoeften. Gezien enkele functies van Photoshop en een compleet pakket van Lightroom; beide kunnen als hetzelfde worden geassimileerd.

Adobe Photoshop is enorm met een enorm scala aan filters en penselen en vele andere essentiële functies waarmee u allerlei wijzigingen in de afbeeldingen kunt aanbrengen. Het proces vindt plaats op lagen waar alle bewerkingen worden opgeslagen.

Photoshop-lagen

Omdat de lagen voor elke bewerking worden gemaakt, worden de wijzigingen ook vrij eenvoudig. Alle lagen zijn onafhankelijk van elkaar, waardoor u gemakkelijk wijzigingen kunt aanbrengen. Lightroom daarentegen is minder flexibel. De opties zijn ook niet al te veel in vergelijking met Photoshop. Beide software bestaat uit een geschiedenistool waarmee je een kijkje kunt nemen in de eerdere bewerkingen die je hebt gemaakt. Deze tool is handiger met Lightroom omdat Photoshop-bewerkingen al in de lagen zijn opgeslagen en deze u meer controle geven om de bewerkingen uit te voeren, wanneer dat nodig is. Daarom, terwijl we het hebben over de software die veelzijdig is en je meer bewerkingsopties biedt, is Photoshop zeker een overwinning.

Laten we dit aspect bespreken terwijl we een eenvoudig voorbeeld in overweging nemen:

Stel, je wilt een vignet toevoegen aan een portret. Nu zullen we bespreken hoe dit kan worden gedaan met behulp van Lightroom en Photoshop. Nou, het is vrij eenvoudig, je hoeft alleen maar op de optie "Vignet" te klikken en basiswijzigingen aan te brengen. De wijzigingen kunnen betrekking hebben op de afmetingen van het middelste gedeelte, het tijdsverloop waarin het vignet moet verdwijnen en andere parameters. Het is de meest benaderde oplossing die veelvuldig wordt gebruikt door alle fotografen. Voor extreem gebruik kan ook de optie van radiaalfilter worden gebruikt. Het geeft je veel meer opties om de taak te verwerken, waardoor je volledige controle hebt.

Wat Photoshop betreft, zou het een toevoeging van een andere laag vereisen, algemeen bekend als de aanpassingslaag. De aanpassingslaag is beter bekend als niveaus en de rest van de taak wordt uitgevoerd op de gemaakte niveaus. De niveaus worden vervolgens zo aangepast dat de gewenste gebieden donkerder worden gemaakt en de rest van de gebieden wordt geaccentueerd. Masker wordt op de laag aangebracht, alleen om de buitenranden donkerder te maken. De dekking kan op meerdere manieren worden gewijzigd. U kunt ook de mengmodus wijzigen of de laag Ontwijken en branden toepassen voor verdere wijzigingen. Al met al, wat ik bedoelde te beschrijven, is dat Photoshop je veel meer controle kan geven dan Lightroom en rijk is aan het bieden van meerdere opties om gewenste bewerkingen uit te voeren.

Al met al, als je in een enorme hoeveelheid opties wilt springen, is Photoshop de software die een oplossing heeft voor allerlei soorten bewerkingssituaties. Aan de andere kant is Lightroom kleine software, maar het heeft alle noodzakelijke opties die een fotograaf nodig heeft om de foto te bewerken. Daarom is het vrij populair onder de fotografen.

Workflow:

Welnu, Lightroom is zo gecodeerd dat het van het begin tot het einde voor uw bestanden zorgt. Omdat het speciaal is ontworpen voor fotografen en enthousiaste fotobewerkingsbedrijven, beheert het alle taken vakkundig, vanaf het importeren van de foto's, het organiseren ervan, het aanbrengen van de vereiste wijzigingen en het delen van de afbeeldingen.

Lightroom-bibliotheekmodule

Met deze software kunt u ook gemakkelijk naar de afbeeldingen zoeken met behulp van de trefwoorden. Ook houdt het alle afbeeldingen bij. Er zal nauwelijks een fotograaf zijn die beide software heeft geïnstalleerd en Photoshop gebruikt voor de bewerking. Meestal, aangezien Lightroom de gemakkelijke en beheersbare optie is, gebruiken professionals deze software bij voorkeur voor bewerkingstaken.

Photoshop daarentegen voert geen van de vergelijkbare taken uit als die van lightroom, als het gaat om de workflow. U zult niet genieten van de functie van bestandsoverdracht. Het zal uw afbeeldingen niet ordenen of fotoboeken maken. De kracht van Photoshop is alleen voor de bewerkingsdoeleinden. Je kunt hardcore-functies krijgen waar bewerken gerelateerd is. Maar er zijn nog andere mazen waardoor mensen naar lightroom kunnen gaan dan het kiezen van Photoshop als de belangrijkste bewerkingssoftware.

Het vonnis:

Nadat u de overeenkomsten en verschillen van beide software duidelijk hebt bekeken, moet u beslissen welke het beste bij uw vereisten past. Als je alleen software wilt die je kan helpen bij het maken van bewerkingen en het polijsten van je fotografie, dan is Lightroom de optie voor jou. Maar als u software nodig heeft die een grote hoeveelheid experimenteeropties voor u kan openen op het gebied van bewerking, dan kunt u geen betere optie vinden dan Photoshop.

gerelateerde berichten