Zoeken

Leer de kunst van het beheersen van kleuren in Photoshop

Kleuren spelen een grote rol in ons leven en dat geldt ook voor de digitale technologie. Photoshop is wondersoftware waarin je de volledige controle over de kleuren kunt krijgen en iets heel bijzonders kunt maken van saaie afbeeldingen. Het aanpassen van kleuren, tonen, tinten en het verwijderen van kleurzweem zijn enkele dingen die uitstekend worden gedaan in Photoshop.

Werken met kleuren

Het lijkt misschien een beetje uitdagend om met zoveel kleuropties te werken, maar als je het eenmaal doorhebt, is niets interessanter dan spelen met kleuren voor verschillende afbeeldingen. Maak tijdens het werken met kleuren altijd een dubbele laag, anders blijft de originele afbeelding nooit behouden. Kleuropties en aanpassingen worden gebruikt om het neutrale effect aan de afbeeldingen te geven waar je elke sfeer kunt creëren. Om stemming over te brengen, sfeer weer te geven of emoties te tonen, zijn kleuren de beste manier.

Rijke afbeeldingen zijn een toonbeeld van kwaliteit, dus laat me je door de kleurkeuzes in Photoshop leiden.

Curves

Curven zijn het belangrijkste hulpmiddel in Photoshop waarmee u de kleur van de afbeelding kunt bepalen. U kunt de wijzigingen aanbrengen door de RGB-kanalen aan te passen. Om de helderheid en het contrast van een afbeelding aan te passen, zijn curves handig. Elke afbeelding heeft drie kanalen, zoals rood, groen en blauw, waar je afzonderlijk met de curven aan kunt werken.

Om met curven te werken, volgen hier de stappen:

  • Open een afbeelding in Photoshop
  • Ga naar Afbeelding> Aanpassingen> Curven en er verschijnt een dialoogvenster waarin u het RGB-kanaal kunt zien. Selecteer in de vervolgkeuzelijst het kanaal waaraan u wilt werken. Klik vervolgens op de curve en schuif deze omhoog als u de kanaalkleurinvoer wilt vergroten en vice versa.
  • Bij het aanpassen van de RGB-kleuren worden ook de tegenovergestelde kleuren, namelijk CMYK, gemanipuleerd.

Dit gaat allemaal over het werken met curven op een afbeelding. Ter informatie: als u de hoeveelheid rode kleur vermindert, wordt de cyaankleur automatisch verhoogd. Ook zijn de rondingen perfect om de kleuren te corrigeren als een afbeelding doffe of slechte kleuren heeft.

Bekijk Tint en Verzadiging

Om de kleuren een boost te geven, zijn de instellingen voor tint en verzadiging in de beeldaanpassing perfect. Zoals bijvoorbeeld, je hebt een afbeelding van gras waarin er meer gele kleur is door een camera-instelling. Om nu de kleur te corrigeren en het gras er groen uit te laten zien, zou het geweldig zijn om de gele kleur naar de groene te versterken. Ga daarvoor gewoon naar de afbeelding en kies Tint/verzadiging om de gele kleur te vinden in de vervolgkeuzelijst onder Master. Als u de juiste locatie niet kunt vinden, kiest u de kleur met behulp van het pipettool.

Automatische kleur

Afgezien van beide bovenstaande technieken, werkt Auto Color redelijk goed. Het past de kleur van een afbeelding automatisch aan en je hoeft zelf niets te doen. Open gewoon de afbeelding, ga naar Afbeelding> Auto Color en Photoshop zal de nodige kleurcorrecties uitvoeren.

OPMERKING: Werk aan de dubbele laag om de originele afbeelding niet te verliezen.

gerelateerde berichten