Zoeken

Afbeeldingsmetadata – Duik in details van afbeeldingsmetadata in fotografie

Metagegevensinfo

Een inclusieve benadering van metadata in fotografie

Bij fotografie hebben we het vaak over beelddetails of management. Maar heb je er ooit aan gedacht dat wat dit precies is? Het wordt ook wel afbeeldingsmetadata genoemd die helpt bij het sorteren en organiseren van afbeeldingen. In dit artikel zal ik u informeren over hoe het daadwerkelijk wordt gebruikt in de fotografie.

Metadata is echter een stukje belangrijke informatie over de afbeelding, zoals lens, scherptediepte, diafragma, ISO, DPI, sluitertijd, maker van afbeeldingen, bijschriften, titels, opmerkingen, trefwoorden, licentierechten, contactgegevens en nog veel meer. Het toevoegen van metadata aan een afbeelding is een gemakkelijke taak, aangezien u alleen fotobeheersoftware nodig heeft, zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.

Algemene definitie van metagegevens

Metadata bevat relevante details van een afbeelding en ook informatie over het productiegedeelte. Het is je vast opgevallen dat een foto met wat informatie wordt opgeslagen nadat er op is geklikt, die informatie is metadata. Deze metadata wordt automatisch aangemaakt, maar als je extra metadata wilt toevoegen, is handmatige handeling vereist.  

Simpel gezegd, metadata legt uit waar een afbeelding over gaat. Voor dit artikel worden bijvoorbeeld de auteur, de datum van schrijven, de bestandsgrootte enz. als metadata beschouwd. Het enige doel van metadata is om informatie op een gemakkelijke en snelle manier beschikbaar te maken voor de gebruikers. Als u een klein beetje detail kent, kan de gebruiker gemakkelijk snel een afbeelding doorzoeken.

Hoe metagegevens toevoegen?

Er zijn twee benaderingen om metadata te creëren, namelijk automatisch en handmatig. Hoewel de meeste informatie automatisch wordt gegenereerd, kan extra soort informatie worden toegevoegd met fotobewerkingssoftware. Door metadata in een afbeelding in te voeren, kunt u grondiger zijn, omdat u alles kunt invoeren zolang het maar relevant is. Duik diep in de categorieën van afbeeldingsmetadata:

Technische metagegevens: Dergelijke informatie wordt automatisch in de afbeelding ingebed en bevat meestal details zoals ISO, diafragma, DPI, sluitertijd, datum/tijd, cameramodel en merk enz. Ook wordt de GPS-locatie van de afbeelding vastgelegd in de metadata.

Beschrijvende metagegevens: Het handmatig toevoegen van informatie aan de afbeelding door iemand wordt beschrijvende metadata genoemd. Hoewel deze informatie afbeeldingen gemakkelijk doorzoekbaar maakt, is deze van groot belang in de fotografie. De maker van afbeeldingen, titels, bijschriften en opmerkingen enz. zijn enkele voorbeelden van effectieve beschrijvende metadata.

Administratieve metagegevens: Licentierechten, contactgegevens van de eigenaar van de afbeelding of fotograaf, copyrightinformatie, copyrightwebsite-URL en beperkingen enz. zijn administratieve metadata.

Metadata in fotografie

In fotografie is metadata de informatie die gerelateerd is aan afbeeldingsbestanden en niet de willekeurige bestanden. Zoals bij alle soorten metadata, wordt een deel van de informatie door de camera zelf aangemaakt. Sommige informatie wordt echter handmatig ingebed door de eigenaar van de afbeelding, auteursrechten en licentierechten zijn dat soort gegevens.

Hoe metagegevens nuttig zijn?

Om de afbeeldingen te onderscheiden, helpt metadata. Om een ​​afbeelding te zoeken uit een pool van duizenden afbeeldingen, kan een beetje informatie de resultaten sorteren. Als de locatie van de afbeelding bekend is, kunt u deze eenvoudig vinden. Zonder metadata is het vinden van afbeeldingen een vermoeiende onderneming. Informatie zoals datum, afbeeldingsinhoud, grootte of copyright enz. kan de zoekresultaten effectief verfijnen. Het is ook handig bij het beschermen van de afbeelding door copyrightinformatie in te voeren. Fotografen besteden vrij veel tijd aan het invoeren van metadata om het zoekproces in de toekomst gemakkelijk te maken.

Aanvullende metadata-info bewerken / toevoegen

Gebruik Adobe Photoshop of Lightroom om de metadata-items te bewerken. Noem waar je maar zin in hebt, zoals locatie, genre, mensen, evenement, seizoen of iets dat enige betekenis heeft. Om dit te doen, kunt u de onderstaande stappen volgen in Adobe Photoshop.

  1. Een afbeelding openen in Photoshop
  2. gaan naar Menu Bestand
  3. Klik op - Bestandsinfo... (Alt+Shift+Ctrl+I)
  4. U zult de bovenstaande schermafbeelding zien en deze naar behoefte bewerken.

Ik hoop dat je alles over Metadata tot in detail hebt leren kennen. Fijne dag!!

gerelateerde berichten